Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Openbaar onderzoek Vijftien Kapellekens Mol

15 Kapellekes - foto gemeente Mol

Vanaf dinsdag 16 januari tot woensdag 14 februari loopt een openbaar onderzoek naar de aanleg van halfverharde wandel- en fietspaden voor de Vijftien Kapellekens.

Deze paden maken het ook voor rolstoelgebruikers mogelijk om de Vijftien Kapellekens comfortabel te bezoeken. De werken passen in het plan om deze historisch waardevolle site in Achterbos op te waarderen. In de toekomst staat ook nog de restauratie van de kapelletjes zelf én de inrichting van een educatieve gezinswandeling op de planning.

Vele inwoners van Achterbos engageerden zich een tweetal jaar geleden om mee na te denken over de toekomst van de Vijftien Kapellekens. Na verschillende workshops bereikten de deelnemers overeenstemming over de waardevolle site. De kapelletjes moesten een plek worden waar wandelaars en fietsers tot rust komen in het groen én waar het historisch waardevolle verhaal van de kapelletjes op een aantrekkelijke manier verteld wordt. De bereikbaarheid van de kapelletjes voor iedereen – ook rolstoelgebruikers – was daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Halfverharding

Om dit te realiseren moeten er paden in zogeheten halfverharding aangelegd worden. Nu zijn de zandpaden volledig onverhard, waardoor ze – zeker bij langdurig regenweer – moeilijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Het aanleggen van dergelijke verharding mag alleen met een omgevingsvergunning, waarvoor een openbaar onderzoek vereist is. Halfverharding – zoals bijvoorbeeld grind of dolomiet - wordt vaak gebruikt in natuur- en bosgebieden. Water kan probleemloos infiltreren in de bodem, toch vergroot de toegankelijkheid.

Al gerealiseerd

'De herwaardering van de site van de Vijftien Kapellekens verloopt in meerdere stappen. Eerder al werden verschillende percelen in het gebied – in eigendom van het gemeentebestuur en het Kempens Landschap – opgenomen in het natuurbeheerplan De Bleken. Hierdoor werd het mogelijk om nieuwe rustbanken en andere functionele elementen te plaatsen.

Daarnaast kwamen er 2 grotere ronde zitelementen. Deze markeren het voorpleintje én geven een fraai uitzicht over de kapelletjes. Om te verhinderen dat auto’s nog tot aan het voorplein rijden, kwam er een slagboom. Ook dit voorpleintje krijgt een halfverharding, zodat dit als herkenbaar punt het begin van je bezoek markeert. Ook de helling tussen dit voorplein en de kapelletjes wordt aangepast zodat rolstoelgebruikers gemakkelijker de kapelletjes kunnen bereiken.

Verder werd het volledige gebied ‘ontrommeld’: talrijke paaltjes en oude banken verdwenen. Een fietsenstalling en vuilnisbakken buiten het zicht van de kapelletjes werden strategisch ingepland. De helling tussen de paden voor de kapelletjes werd omgevormd tot heide. In het heuvelachtige bosgebied ter hoogte van de grootste kapel kwam een avontuurlijke en natuurlijke speelzone voor kinderen.'

Nog op de planning

'De kapelletjes zelf worden in de loop van dit jaar nog grondig onder handen genomen. Een volledige restauratie van de beschermde gebouwtjes dringt zich op, zodat ze opnieuw in goede conditie zijn voor de toekomst.

Daarnaast komen er volgens een vast ritme bijkomende taxusbomen tussen de kapelletjes. Deze taxusbomen hebben een symbolische betekenis en vormen ook historisch een onderdeel van de site.

Verder wil Mol op een aantrekkelijke manier het verhaal van de kapelletjes vertellen aan bezoekers. Hiervoor voorzien we een korte gezinswandeling die je vanaf de kerk van en naar de kapelletjes kan volgen. Zowel ter hoogte het startpunt van de wandeling, onderweg als op de historische site zelf zal je op een aangepaste en multimediale geïnformeerd worden. De kapelletjes zitten boordevol verhalen. Herkenbare bakens ter hoogte van de verschillende wandelpaden markeren op een kenmerkende manier het begin van deze unieke historische site.'

Openbaar onderzoek

Het openbaar onderzoek naar de halfverharding voor deze site loopt van 16 januari tot en met 14 februari. In deze periode kan je het volledige dossier online raadplegen via www.omgevingsloket.be (zoek op dossiernummer OMV_2023141693. Na afspraak kan je de documenten en plannen ook inkijken op onze dienst ruimtelijke ordening, eerste verdieping in ’t Getouw (Molenhoekstraat 2). Je maakt een afspraak via www.gemeentemol.be/openbare-onderzoeken of door te bellen naar 014 27 24 19. 

15 Kapellekes - foto gemeente Mol

Deel dit artikel